IWCB – Bucharest 2015

iwcb_new

Deși au trecut aproximativ 2 luni de la minunatul eveniment IWCB și cum există acea vorbă, niciodată nu e prea târziu, am hotărât să scriu totuși acest articol. A fost unul dintre evenimentele care m-au marcat, m-au ajutat să mă dezvolt, o experiență unică, oameni și locuri pe care sper să le revăd cât de curând.

Revenind, ce este IWCB?

DSC_4333.NEF

IWCB este cel mai puternic concurs internațional de vinuri al Europei centrale si de sud-est: locul în care producătorii își înscriu sticlele de vin, experții sau așa zis jurații, dau note după ce degustă în orb, iar în urma clasamentului obținut, se acordă medalii de aur și argint. Pare un algoritm simplu, însă în spatele acestuia există o adevărată provocare.

Am avut prilejul să fac parte din echipa organizatorică în acest an și a fost într-adevăr o experiență unică. Prin această cale mulțumesc lui Cătălin și Danei Păduraru, pentru ca au avut încredere în mine. Am ajuns în București cu o săptămână înainte de începerea evenimentului, timp în care m-am ocupat mai mult de partea tehnică: qr-uri, aurasma, configurare tablete și fotografiere. Pe lângă aceste task-uri, colegii mei s-au ocupat de: înscrierea vinurilor, clasarea și etichetarea acestora, materiale promo, preluare jurați aeroport, cazare, masă, transport, excursii, etc.

Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul a 4 zile, 21-24 Mai. Fiecare zi a decurs după aceeași structură: în prima parte a zilei, jurizare, iar în partea 2-a a zilei, vizite la producători, crame și alte locații cu specific. Locul în care s-a desfășurat evenimentul în acest an, de asemenea un loc interesant, în incinta căruia se găsește un impresionant muzeu de tirbușoane, peste 10.000 ca și număr.

Cum are loc jurizarea? 

DSC_4417.NEF

Toți jurații au fost împărțiți în 4 grupe. Fiecare comisie de jurați primește o serie de vinuri către degustare, în cazul IWCB, 4 serii a câte 10 etichete/zi. Pentru fiecare vin se acorda 3 minute pentru jurizare, în funcție de anumiți parametri: culoare, gust, miros, etc. Notele au fost acordate pe tablete, rezultatul final fiind centralizat în serverul IWCB. Degustarea se face în orb, jurații acorda note unui număr acordat sticlei de vin (acoperită în hârtie). La finalul zilei, s-au afișat etichetele ce au stat în spatele fiecărui număr. Nu e o muncă ușoară precum pare 🙂

În acest an IWCB a bătut 2 noi recorduri: 27 de țări participante, 903 probe înregistrate. Rigoarea examinării, dată de prezența unor jurați experimentați din România (10 membri) și din străinătate (15 membri), a observatorului OIV, a regulamentului de evaluare dar și a metodelor de verificare și control, sporesc încrederea publicului și a producătorilor în justețea ierarhizării, însemnele IWCB fiind reper de orientare pentru consumator și argument la vânzare.10845703_841768552545518_1375957380170549612_o

Țările de proveniență ale juraților străini: Elveția, Israel, Republica Moldova, Italia, Rusia, Serbia, Australia, Polonia, Austria, Portugalia, Bulgaria, Franța, USA.

Am cunoscut persoane deosebite precum Charlie Arturaola, Richard Pfister și persoana cea mai dragă mie Darrel Joseph. Un mare om și la propriu și la figurat, născut în USA dar care locuiește în Austria. Pentru un tânar ca mine, proaspăt inițiat în lumea vinului, a fost mare lucru, ca o ‘legendă’ ca el, să mă ‘bage în seamă’. Am stat pe lângă el, la recomandarea lui, în majoritatea timpului petrecut la eveniment: am glumit, am fost instruit în ceea ce privește vinul și nu numai. De asemenea, mail-ul de mulțumire pe care l-am primit după plecarea acestuia, a fost momentul în care mi-am dat seama că așa îmi doresc și eu să fiu ‘când voi fi mare’:

Hi Bogdan!

Thank you so much for the photos, I really appreciate them! I’ve already posted one on my Facebook page – and, as promised, I gave you a good photo credit ! 🙂

I am so sorry that we did not get to say goodbye yesterday after the competition! I thought you might be taking me to the airport, but everything seemed to be changing at the last minute anyway.

Thank you so much !

I hope to hear from you soon. Thanks for your kindness and friendliness at the IWCB – you are a super nice guy.

Have a nice Monday evening.

Best for now,
Darrel

Am participat la o singură excursie organizată în cadrul evenimentului IWCB. Am vizitat Lacerta, unde las pozele să vorbească.

DSC_0138.NEF

Premii

Au fost acordate 280 medalii (pentru 31% din probele intrate în concurs), din care 173 Medalii de Aur și 107 Medalii de argint:

1. Punctajul cel mai mare pentru un vin alb sec, mai tânăr de 2009, a fost obținut de Temjanica 2014 Special Selection de la Tikves Winery, Macedonia.

2.Punctajul cel mai mare pentru un vin rosu sec, mai tânăr de 2009, a fost obținut de cupajul Carmenere, Syrah, Carignan – Vino de Unicornio 738, Chile (Tak Fung Holdings – selecționer din Hong Kong).

3.Punctajul cel mai mare pentru un vin rose sec, mai tânăr de 2009, a fost obținut de cupajul Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră 2014, Strabun, producator Vinum Capidava / Crama Darie, România.

Lista completă a vinurilor medaliate cu aur și argint o puteți găsi pe site-ul IWCB

DSC_0065

Ne vedem la IWCB 2016!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *