Azi elevi, maine bucatari!

Muncă, emoții, succes. Probabil aceste 3 cuvinte reprezintă cel mai bine concursul Arena Bucătarilor Junior – Selgros. Am fost plăcut surprins când am aflat că ambii participanți de la Colegiul Tehnic “Ioan C. Ștefănescu” din Iași, cu care am realizat farfuriile de concurs, au fost selectați pentru a participa în finală (8 copii din toată România). O veste mare, o veste bună atât pentru mine cât și pentru acești 2 copii, Daniela Butnaru și Christos Ispir, 17 și 18 ani. Regulile au fost simple: un preparat care să conțină mușchi de porc, ananas și chilli. Preparatul realizat a fost pozat și trimis către o comisie ce a decis că farfuriile sunt apte de a participa în finală!

Și iată-ne ajunși în București, la ora 3 dimineața, pregătiți de competiție! Preparatele, ustensilele și utilajele au fost puse la dispoziție de către Selgros, de asemenea și echipamentul de lucru. Fiecare participant a avut la dispoziție 3h pentru a-și realiza preparatul și a-l prezenta juriului, bineînțeles la o temperatură potrivită (un criteriu care a prezentat dificultate). Emoțiile și-au spus cuvântul pentru toți particiapanții care deși au exersat de multe ori preparatul acasă, deși au avut la dispoziție 3h, au terminat farfuriile în ultimele secunde.


Să trecem la treabă!

A început competiția. Am fost mereu prezent când la boxa Danei, când la boxa lui Cristi. Sfaturi, recomandări și emoții la final, probabil cum nu am mai avut din perioada liceului. Ambii au finalizat farfuriile în ultimele secunde: mai ai 5 secunde! 4,3,2,1,….. Service! Și cele 5 farfurii plecau către membrii juriului pentru a fi analizate, gustate și notate. Sentimente de fericire au fost și în momentul aprecierilor din partea juraților care au avut mesaje de laudă și încurajare.

Din punctul meu de vedere toți au fost buni! Toți ar trebui să se considere învingători pentru simplu fapt că au ajuns în finală. O vârstă fragedă 17-20 ani, o vârstă la care unii dintre ei activau deja în bucătării de restaurant. Probabil acesta a fost și unul dintre avantaje față de cei 2 elevi care momentan aparțin colegiului, fără experiență foarte mare în ceea ce înseamnă servirea unei farfurii. Cu toate acestea, am obținut locuri bune în clasament: 4 si 5! Nu am prins podiumul, cel care oferea și premii (cuțite, electrocasnice sau marele premiu: participarea la concursul internațional de la Paris). A fost în schimb apreciată igiena la bancul de lucru de care au dat dovadă cei doi, în special Dana care a fost dată drept exemplu baieților, dar și premiată cu un cuțit marca Zwilling.


Arena Bucătarilor Junior – Selgros

Un proiect care reprezintă o rampă de lansare pentru acești tineri. În același timp și ei au avut posibilitatea să își verifice abilitățile/cunoștințele în bucatarie și nivelul la care se poziționează față de colegii lor bucătari, cu alte cuvinte o reușită. Felicitări Dana! Felicitări Cristi! Azi elevi, mâine bucătari!



 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *