IWCB – Focsani 2016

iwcb_new

Creştem de la an la an.. atât eu cât şi IWCB. În acest an 2016, competiţia s-a extins, spun asta pentru că au fost înscrise 1495 probe faţă de 903 anul trecut. Pentru început, pentru cei care nu ştiu încă ce înseamnă IWCB – International Wine Contest Bucharest, este o entitate de ierarhizare şi promovare a vinurilor de calitate, în folosul consumatorilor şi al producătorilor. IWCB a însemnat 4 zile de jurizare, 1495 probe din 32 de ţări şi 37 judecători din 19 ţări, 16 din România. Numărul total de probe înscrise, au reprezentat 48% probe din România (717 probe)  şi 52% probe din afara României (778 probe).iwcb_sala

Cum se desfăşoară IWCB?

Daca în ceilalţi ani, competiţia s-a desfăşurat în Bucureşti, anul acesta IWCB s-a desfăşurat în Focşani. Pentru mine a început cu câteva zile înainte de data scrisă pe afiş, 26 Mai. Este mult de muncă în spatele acestei competiţii deşi pare un eveniment destul de simplu. Trecând peste.. 4 zile în care se jurizează şi se vizitează, în special cramele din apropiere, anul acesta vizitându-se Crama Gârboiu, Beciul Domnesc-Vincon, Casa Panciu, Casa Ochean, Cârligele-Vincon.

Pentru fiecare vin se acordă 3 minute pentru jurizare, jurizare care se face în funcție de anumiţi parametri: culoare, gust, miros, etc. Notele au fost acordate pe tablete, rezultatul final fiind centralizat în serverul IWCB. Degustarea se face în orb, jurații acordă note unui număr de concurs, sticla de vin fiind acoperită. La finalul zilei, se afişeză şi etichetele ce au stat în spatele fiecărui număr.

Țările de provenienţă ale juraților străini: SUA, UK, Franţa, Moldova, Germania, Slovenia, Bulgaria, Ungaria, Rusia, Spania, Serbia, Grecia, Australia, Elveţia, Polonia, Brazilia, Croaţia şi Danemarca.

Rezultate

Marea Medalie de Aur IWCB 2016 a revenit unui vin din România (Tămâioasă Românească 1975, produs Staţiunea Pietroasele) şi unui vin din Moldova (Chardonnay 2013 Botrytis, produs de Château Vartely). Vinurile din România, Moldova și Italia se plasează în fruntea clasamentului. România a obţinut 187 medalii (41,5% din total medalii): 1 Mare Medalie de Aur, 59 Medalii de Aur (36% din total Medalii de Aur), 127 Medalii de Argint (45% din total Medalii de Argint). Aici, puteți consulta lista completă a câștigătorilor IWCB 2016.

Gala de premiere

Anul acesta am participat şi la Gala de premiere a vinurilor medaliate la IWCB. Un moment distins, în care toţi participanţii au fost cu zâmbetul pe buze, marcat prin acordare de diplome, degustări de vin şi socializare. Mă bucur că în acest an am reuşit să aduc TROC-ul în cadrul acestui fenomen. O parte din vinurile medaliate vor fi scoase la vânzare sub formă unei licitaţii, urmând ca banii colectaţi să fie direcţionaţi şi utilizaţi în scopuri caritabile de către Asociaţia Faci TROC.


banner_TROC


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *