Mancare moderna vs. Mancare adevarata. Exemplu pentru copiii nostri.

‘Mâncarea modernă’

Trăim într-o societate în care mâncatul modern a ajuns să însemne de fapt: preparare rapidă sau a nu ne face de râs cu ceea ce mâncăm! Sună frumos, dar când intrăm în detalii nu înseamnă decât a mânca produse gata procesate, produse semi-preparate, produsele de pe rafturile supermarket-urilor sau evitarea fenomenului de a ne face de râs (însemnând să avem pachețel de acasă) și astfel comandăm la restaurant sau fast-food.


Mâncarea adevarată

Companiile urmăresc profitul și nu sănătatea omenirii. De aceea încearcă să obțină produse cât mai atractive cu ingrediente cât mai ieftine. Hai să gătim noi acasă un baton Bounty! Reușim să îl facem cu un cost de 2 RON cât este el în magazin? Avem în bucătăria de acasă ingrediente precum: lecitină din soia sau glicerol? Produsele pe care le găsim la raft pentru mine au același non-sens precum țigările. Deși știm cu toții că asta se întâmplă, le consumăm și apoi ele ne distrug sănătatea, indiferent că este doar un fum sau doar o gură.

cm2_3565-copy

Da, prețul este un factor important de decizie. E omenesc să ne întrebăm de ce într-un loc o supă de pui este 5 RON și în alt loc este 20 RON. Nu încurajez nici prețurile exagerate. Însă într-adevăr, un pui crescut în curte este mai scump decat un pui din supermarket, dar este mai sănătos. În același timp este trist să vedem că persoanele care nu dețin o stare bună financiară nu își pot permite alimente sănătoase. De aceea trebuie să susținem activitățile producătorilor locali sau chiar să ne motivăm să începem și noi cultivatul asta dacă ne permite spațiul, dar să îi și ajutăm pe cei din jur.

Nu companiile ne hrănesc ci natura! În natură găsim toate alimentele posibile! Începeți cumpărăturile cu piața și apoi cu supermarket-ul, pentru ingredientele pe care chiar nu le puteți găsi în piață.


Nu avem timp pentru a sta în bucătărie!

Ce facem când ‘nu avem timp’? Comandăm! Ok, unde comandăm? Aici probabil că este una din problemele pe care trebuie să ni le ridicăm! Puține afaceri care țin cont de sănătatea noastră. Majoritatea restaurantelor/fast-food-urilor pun accent doar pe gust, preț scăzut și cantitate mare indiferent de natura ingredientelor. Și acum mai nou, peste tot unde mergem este mâncare: în parc, în mall, în benzinării, oriunde.

Eu consider că timp este pentru orice. Mai ales pentru mâncare! Mâncăm zilnic, fără hrană nu am putea trăi. De ce nu acordăm timp suficient? Într-adevar, gătitul necesită timp, dar poate fi o metodă prin care ne putem deconecta de la activitățile zilnice, o metodă bună de socializare, o metodă prin care putem petrece timpul cu prietenii și familia și multe multe altele. Nu mai spun că fiecare ingredient în parte are nevoie de timpul lui: morcovii trebuie mângâiați, roșiile trebuie așezate cu grijă și aluatul tinut bine la caldurică.

cm2_3576-copy


Exemplu pentru copii!

Mereu, chiar și în zilele noastre, copiii au fost atrași de paste, pizza și burgeri. Și nu văd greșit nimic în asta! Putem hrăni copiii în fiecare zi cu burger (deși e bine ca mâncarea să fie diversificată) însă trebuie să avem în vedere următoarele aspecte: proveniența cărnii, prezența legumelor (de gradină ar fi perfect), sos din roșii în loc de ketchup, tipul uleiului folosit, tehnica preparării. Da, există burger sănătos!

Foarte important este să învățăm copiii încă de la o vârstă fragedă, despre alimentație: despre cum să își prepare hrana și ce anume să mănânce. Primesc deseori întrebări despre atelierele de gătit pentru copii. Scopul lor este de a le deschide apetitul către gastronomie și de a-i face să mănânce sănătos. Învățarea unor rețete noi și distracția din timpul atelierelor, acestea sunt oarecum trecătoare. Ne dorim să obținem un obicei pentru că toată viața, vrem nu vrem.. vom mânca!

Mame și tați, nu uitați să luați copilul lângă voi când faceți mâncare! Spun și tați pentru că am lăsat de multă vreme în urmă ideea în care soția are rolul de a pregăti masa pentru familie. Din momentul în care femeile au început să aibă un servici și au iesit din modul standard: casnic, bucătăria a fost împărțită în mod egal pentru soț și soție.


De ce mâncăm/gătim?

În primul rând nu mâncăm sau gătim pentru că trebuie! Gătim și apoi mâncăm pentru a ne satisface poftele, pentru a oferi organismului energia necesară și pentru a ne face fericiți.

Poftele trebuie satisfăcute! Nu lăsa pe mâine ce poftești astăzi, căci mâine vei pofti iar. Îți dorești să mănânci un lavacake? Îți dorești să pui 3 bile de înghețată lângă? Deasupra să pui frișcă și fructe proaspete? Eu îți recomand să mănânci cum poftești, dar să faci tu totul cu mâna ta! Să faci tu lavacake, înghețata și frișca. Atunci vei realiza ce mănânci cu adevărat, vei folosi ingrediente corecte, vei avea grijă la cantitățile folosite și cu siguranță vei și transmite o energie pozitivă preparatului. Sunt sigur că și cantitatea se va reduce când vei observa ce bombă calorică ai realizat.

După ce vei realiza un preparat, cu siguranță vei aprecia mai mult mâncarea. Mai mult de atât, îl vei percepe ca pe o operă de artă, îl vei examina și vei urmări evoluția fiecărui element în parte. De asemenea nu uita să împarți și cu ceilalți ce gătești!

Photos: Andrei Ignia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *