Imi place sa fac cozonac si sa mananc pasca.

Pana acum 5 ani nu facusem niciodata vreun cozonac sau vreo pasca. La mine in familie este prezenta doar pasca cu branza, cu smantana sau cu ciocolata am mancat doar cat am fost in vizita prin alte gospodarii. Dar mereu daca a fost sa aleg intre cozonac si pasca, as fi ales pasca!

Apoi, usor usor, am inceput sa intru in procesul de creatie. Am facut atat cozonac cat si pasca. Dar, asa cum zice si titlul acestui articol, imi place sa fac cozonac, dar in continuare, sa mananc pasca. Exista cu siguranta multe metode in care se face cozonacul sau pasca, din ce am vazut si ce am auzit.

Anul acesta, fiind un an mai special, pentru ca am stat acasa de Paste, m-am gandit sa vin in ajutorul celor care nu au mai facut pana acum sau nu le-a iesit. Astfel am facut 2 ateliere de gatit online, primele de altfel in acest sens, in care lumea sa cumpere bilet, iar eu de partea cealalta a ecranului sa explic si sa indrum pe fiecare dintre ei. M-am simtit minunat si astfel am simtit inca o data sentimentul de a gati impreuna cu oamenii.

Cozonac vs. Pasca a fost tema propusa de mine si chiar am fost curios sa vad ce prefera lumea dintre cele 2 preparate. Tam tam tam (tobe si trambite!) … castigatorul acestui duel … este … nimeni altul decat … Stai, este egalitate. Da, am avut acelasi numar de inscrisi la ambele ateliere. Deci inca nu vom putea desemna un castigator.

Si, revenind la faptul ca am descoperit ca imi place sa fac cozonaci, am hotarat sa fac cativa si pentru prietenii mei. Ca in fiecare an, am facut aluatul in covata, l-am lasat la crescut si apoi l-am uns cu crema de nuca si cacao, stafide si rom. Iar, diferit fata de ceilalti ani, am facut cozonacii in cuptorul cu lemne. Dragilor, acestea fiind zise, va las drept amintire a acestui an, reteta mea de cozonac:

PS: bineinteles, cozonacii i-am livrat cu noul FordPuma, care de altfel, ar merita si el un articol.

Ingrediente pentru 2 cozonaci de aproximativ 1kg:

*1kg faina

*6 oua + 1 ou pentru uns

*50g drojdie proaspata / 20g drojdie uscata

*300g zahar

*500ml lapte

*1lgt sare

*120ml iaurt/smantana

*100g unt topit

*coaja lamaie/&portocala

*50ml ulei fl. soarelui

*1 esenta de vanilie

**200g nuca macinata (nuca sa fie macinata sau maruntita cu cutitul)

**2lg cacao

**100g stafide

**1 esenta rom

Aluat: Se fierbe laptele. Intr-o cana de lapte se opareste o lingura de faina. Se dizolva drojdia cu zahar si se lasa la crescut. Cand se raceste laptele cu faina, amestecam cu drojdia si mai lasam putin la crescut. In restul de lapte se topeste zaharul. Cand acesta este caldut, punem iaurt sau smantana, galbenusurile, 1 lgt sare, esenta de vanilie. Se framanta totul impreuna cu unt si ulei.

Crema: Nuca macinata se amesteca cu albusurile batute spuma cu zahar si cacao. Stafidele se pun la hidratat cu putina apa si cu esenta de rom.

Cozonac: Aluatul se imparte in 4 si fiecare bila se intinde cu mana sub forma unui patrat. Se ung foile cu crema de nuca si cacao, se presara stafidele si se ruleaza. Vom avea 4 rulade. Impletim 2 cate 2, astfel vom obtine 2 cozonaci. Ungem aluatul cu ou si il punem in tava cu hartie de copt, timp de 1h la 180C in cuptorul preincalzit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *