Scoala de bucatari – ICEP Hotels

icep_new

În ultima perioadă, bucătăria a început să înflorească. Din ce în ce mai multă lume vorbește despre alimentație, nutriție și noile tendințe, în speță healthy food. Rețelele de socializare încep să fie invadate de fotografii cu preparatele din bucătăriile proprii. Cooking show-urile TV, precum Masterchef, Top Chef și Hell’s Kitchen, de asemenea, au impulsionat publicul către filiera gastronomică. Ceea ce nu poate decât să mă încânte! În același timp, am auzit multe persoane care s-au apucat să gătească sau care își doresc să înceapă o cariera în acest domeniu. Mulți visează să ajungă chefi! Într-adevăr, dacă ai înclinații, pasiune și petreci mult timp în bucătărie, poți reuși! Primul pas în cariera ta de bucătar este însă să urmezi un curs specializat.

M-am decis să scriu acest articol pentru a îi ajuta pe cei care doresc să urmeze un astfel de curs. Când am hotărât să devin ‘chef cu diplomă’, am început, bineînțeles, să caut și să mă informez cu privire la școlile din Iași, dar și la cele din țară, care să ofere astfel de servicii. Mi-am făcut o listă cu școlile, durata cursului, cost și beneficii, răsfoind toate blog-urile, forum-urile și site-urile posibile. Opțiunile pentru a absolvi cursuri sau școală de bucătari sunt:


1. Societe Gourmet, se desfăşoară ateliere de gătit pentru o zi, în care se realizează un meniu complet.
Cost: 295 RON
Durată: 1 zi
Oraș: București


2. Horeca School, cursuri de specializare bucătar acreditate
Cost: 2.000 RON
Durată: 720h (5-6 luni)
Oraș: Bucureşti, Braşov, Timişoara


3. THR, Tourism, Hotel and Restaurant Consulting Group, cursuri de specializare bucătar acreditate
Cost: 1.200 RON
Durată: 720h (3 luni)
Oraș: Constanţa, Bucureşti


4. Eurotraining , cursuri de specializare bucătar acreditate
Cost: 900 RON
Durată: 720h (5-6 luni)
Oraș: Timişoara, Arad, Satul Mare


5. ICEP Hotels, cursuri de specializare bucătar acreditate
Cost: 1.370 RON
Durată: 720h (5-6 luni)
Oraș: Cluj, Iaşi, Bucureşti


6. FEG , cursuri de specializare bucătar acreditate
Cost: 700 RON
Durată: 720h (5-6 luni)
Oraș: Iaşi, Bucureşti


Înaine de a decide școala pe care să o urmez, m-am sfătuit și cu persoane din domeniu. Din partea lor am obținut același sfat: Acest curs basic de bucătar, e bine să îl faci la tine în oraș pentru că majoritatea școlilor, dacă nu toate, îți oferă aceleași condiții și beneficii. Întrebările la care trebuie să îți răspunzi sunt: De ce mă înscriu la o școală de bucătar? Ce anume doresc să învăț/urmăresc? Unii se înscriu pentru că vor să învețe bucătărie, unii au nevoie doar de diplomă.

Criteriul meu principal de selecție a fost să învăț bucătăria modernă, care să îmi deschidă calea către o nouă carieră. Am fugit de cursuri care să mă învețe să fac sarmale, borș și alte preparate tradiționale. Astfel, am ales să mă înscriu la școala de bucătari ICEP Hotels. Din prezentarea cursului de pe site-ul școlii, am ajuns la concluzia că ar fi cea mai bună alegere.

Cursurile ICEP se desfășoară în 2 etape: teorie și practică. Partea teoretică durează aproximativ 3 luni, în cazul meu, prezența a fost săptămânală (M-V), ora 17:00-20:00. Cursurile se desfășoară într-o sală de clasă, într-o vilă din zona Copoului, la etajul 1. Am fost informat încă de la început că e un curs pentru începători și vom parcurge de la A la Z domeniul gastronomic.

După prima zi, am rămas cu un ușor gust amar, ‘ca de lime’:
-15 scaune lipite de pereții clasei de curs, un birou pentru formator, un flipchart, un videoproiector și cam atât (m-aș fi așteptat să găsesc măcar un pix și un caiet pe care să îmi iau notițe);
-videoproiectorul din dotare, am fost informați că, nu îl vom folosi, pentru că nu are sens să proiectăm niște prezentări cu mult scris, atâta timp cât putem avea niște discuții libere.

Ulterior, am identificat alte puncte slabe:recomandare_nu

-modul de desfășurare al cursului, după tipul clasic întâlnit pe băncile școlii: cursanții scriu în caiet, profesorul dictează;
-formatorul, al cărui vocabular era format din ‘pept de pui’ în loc de piept de pui, ‘mel’ în loc de miel, ‘complectează’ și multe altele. În primele zile, mi s-a părut amuzant, ulterior mă concentram să nu plec din sala de clasă cu vocabularul avariat;
-am învățat doar din punct de vedere teoretic, să realizam preparate banale precum: salata de roșii cu ulei și sare, mujdei de usturoi, salată boeuf, etc.
-practica se realizează doar în restaurante. Consider a fi un punct slab, pentru că unii cursanți, care nu au pus mâna niciodată pe un cuțit (și au fost astfel de cazuri), au fost trimiși în practică, în restaurant, fără măcar a îi învăța niște aspecte elementare: feliat, tocat, curățat, etc. În restaurant, doar noroc să ai, să întâlnești un bucătar care să stea lângă tine și să îți arate pas cu pas cum să procedezi, precum învățătoarea care ne ținea de mână și ne învăța să scriem. În majoritatea cazurilor, trebuie să te descurci pe cont propriu și bineînțeles să fii deja pregătit să te alaturi echipei;
-nu a existat niciun criteriu clar de repartizare a cursanților în restaurantele ce urma a fi făcută practica, având în vedere că locurile erau limitate: 1-2 locuri pentru fiecare restaurant.

Beneficiile acestei școli:

-în perioada de desfășurare a teoriei, am vizitat bucătăria unui restaurant din Iași, pentru a vedea ce ne așteaptă. Aici, probabil alegerea restaurantului nu a fost foarte potrivită, însă e bine că am văzut și partea mai puțin frumoasă al acestui domeniu.
-la finalizarea cursului se obține diploma de bucătar, acreditată ANC, fost CNFPA (diplomă pe care o puteți obține de la oricare altă școală menționată mai sus);
-colaborarea cu restaurante importante din oraș pentru desfășurarea practicii;
-posibilitatea de a face practica în restaurante colaboratoare din alte ţări: Grecia, Cipru, Spania, Franţa, UK.

Practica

După ce am finalizat etapa teoretică, școala ICEP a predat responsabiliatea către restaurantele colaboratoare. Practica, tot aproximativ 3 luni, se desfășoară în bucătării profesionale, alături de angajații companiei respective. Este foarte important să faci alegerea potrivită, pentru că în practică, într-adevar ai ce învăța. Unii cursanți nu recomandare_daau fost scoși din curățatul cartofilor, unii au ajuns până la nivelul în care realizau preparatul cap-coadă și îl scoteau în sala de restaurant. Am făcut practică în restaurantul CinCin-Select, pe care îl recomand cu mare drag. De asemenea feedback-uri pozitive și din partea cursanților care au făcut practica la Hotel Ramada, Little Texas și Ristretto.

Săptămâna trecută, a fost examinarea. Fiecare cursant a venit de acasă cu două preparate, fel principal și desert, însoțit de fișa tehnologică și caietul de practică. A fost o zi frumoasă, în care fiecare dintre noi a dat tot ce a fost mai bun, într-o simplă farfurie. Felicitări colegilor!

Per ansamblu nu pot zice, decât faptul că, nu se justifică taxa achitată. În ceea ce privește practica, nota 10! Însă aici nu are nicio contribuție școala, ci restaurantul. Cine știe? Poate în viitorul apropiat, se va îmbunătăți etapa teoretică, scuzând prin faptul că a fost prima serie de cursuri de bucătar desfășurate la Iași, de către ICEP.

Dacă sunt persoane care au absolvit deja un curs de bucătar (la una din școlile menționate sau alte școli), le invit să ne împărtășească din experiențele lor, pentru a-i ajuta și pe cei indeciși sau viitori chefi să aleagă varianta cea mai bună.

De asemenea, aș mai arunca câteva subiecte către voi: Care ar fi criteriile voastre de selecție în alegerea unei școli? Ce așteptări ați avea de la un curs de bucătari?


banner_s&g


8 thoughts on “Scoala de bucatari – ICEP Hotels

  1. Buna ziua,

    In primul rand doresc sa va multumesc pentru timpul alocat acestui articol detaliat, feedback-ul dumneavoastra este foarte valoros pentru noi, o oportunitate de a ne perfectiona si a deveni din ce in ce mai buni.

    Ma bucur ca ati reusit sa atingeti obiectivul dorit cu acest curs – acela de a va initia in tainele bucatariei moderne. Cursul de bucatari este organizat de scoala noastra in parteneriat cu restaurante de renume atent selectionate, unde cursantii au posibilitatea sa invete sub indrumarea unor Chefi pasionati adevarata meserie de bucatar. Insa cum ati punctat si dumneavoastra, acest curs de calificare este un prim pas, pune bazele in gastronomie si deschide mai multe usi pe care singur nu le-ati putea deschide. Pentru a merge mai departe, trebuie sa fiti activ, sa aveti vointa, sa munciti mult, sa calatoriti pentru a experimenta mai multe tipuri de bucatarii, sa va perfectionati continuu, cum fac si bucatarii celebri, citind mult, participand la conferinte, workshop-uri, cursuri de specializare si perfectionare.

    Intr-adevar, din motive independente de noi, laboratorul de bucatarie nu a fost functional in timp util pentru a-l putea folosi si la grupa dumneavoastra. Intre timp am lucrat la mai multe aspecte pentru imbunatatirea experientei cursantilor, iar astazi toate cele 3 locatii Icep (Bucuresti, Iasi si Cluj-Napoca) beneficiaza de:
    – Laborator bucatarie modern si complet utilat – cursantii participa activ la demonstratii si au oportunitatea nu numai sa invete aspecte practice elementare (taiat, feliat, curatat), dar participa si la workshop-uri de demonstrative de pregatire a unor preparate;
    – Sali moderne de teorie, dotate cu videoproiector si flipchart;
    – Formatori cu experienta didactica vasta in gastronomie, cu dorinta de a transmite mai departe tainele bucatariei;
    – Vizite si workshopuri in locatii externe – restaurante de renume;
    – Repartizarea in practica luand in considerare optiunile cursantilor, programul lor (sunt cursanti care sunt studenti sau lucreaza si nu se pot implica full-time in practica), evolutia cursantilor in timpul cursului si nu in ultimul rand optiunea partenerilor de practica.

    Suntem deschisi la sugestii pentru imbunatatirea continua a cursurilor noastre si asteptam cu interes feedback-ul persoanelor interesate de cursuri, dar si workshop-uri sau ateliere de gatit.
    Privind o viitoare colaborare, suntem deschisi sa construim noi parteneriate pentru a oferi in continuare cursantilor nostri oportunitati noi de dezvoltare.

    Cu respect,
    Suzanne Nuridsany | Managing Director
    Icep Hotel School

    1. Buna ziua,

      Am preferat sa raspund acestui comentariu, in urma altor feedback-uri primite din partea cursantilor ICEP. Cursanti care spre deosebire de mine, au beneficiat de acel laborator de care dispune acum scoala. Pe hartie intr-adevar totul suna minunat:

      -laborator bucatarie modern si complet utilat in care se invata aspecte practice si se participa la workshop-uri. Intrebearea mea este: Dumneavostra sunteti in cunostinta de cauza cu modul in care se utilizeaza acest laborator? Stiti ce elemente au fost predate cursantilor? Ce preparate au fost prezentate cursantilor? etc.

      -sali moderne de teorie doatate cu videoproiector si flipchart. Avem dotari dar nu le folosim, videoproiectorul nu a fost utilizat la niciun curs de bucatarie.

      -formatori cu experienta in domeniul gastronomic. Nu pot contrazice acest aspect. Asa este, cunostintele sunt! Insa daca tot se doreste a fi o scoala moderna, ar trebui sa se renunte la modul de predare formal. Ar trebui instruiti oamenii care sunt pusi in fata cursantilor, probabil aici este datoria scolii ICEP.

      Mentionez ca mi-am atins obiectivul ”acela de a va initia in tainele bucatariei moderne” datorita selectiei facute de mine in ceea ce priveste restaurantul. Nu toti au avut norocul de a ajunge intr-o bucatarie moderna, desi scopul poate era acelasi. Nu exista un sistem clar de repartizare a cursantilor! Locurile sunt limitate si restaurantele bune din oras de asemenea. Acum se merge pe ideea de primul venit, primul servit.

      Va rog sa primiti acest comentariu ca si feedback ce urmareste imbunatatirea acestui sistem. Exista din ce in ce mai multi cursanti care ies de pe bancile scolii si nu stiu nici macar cutitul sa il tina corect in mana. Si nu este doar vina lor. Cu cat scoala le ofera informatii utile si bine structurate, cu atat cunostinele acestora vor fi mai solide!

  2. Nu vad decat un singur articol despre o singura scoala, iar restul listei sunt simple linkuri catre alte scoli vocationale – multumim frumos, google avem si noi acasa.

    Unde e informatia care ar trebui sa ne ajute in luarea unei decizii corecte? Despre care comparatie vorbim aici?

    Daca gatesti la fel de bine precum scrii articole, este clar.

    1. Din nefericire nu am facut mai multe scoli de bucatari pentru a iti oferi o informatie completa care sa contina o comparatie. Eu am relatat ce s-a intamplat in cadrul scolii pe care am absolvit-o. Tu acum ramane sa alegi, fac scoala ICEP, unde s-a intamplat asta, asta, asta! Sau mai cer informatii de la alte persoane care au terminat alte scoli. Poate la altele e mai bine, poate e mai rau. Nu am cum sa iti ofer acest raspuns. Daca tu gasesti pe google review-uri cu scolile de bucatari care te ajuta mai mult, foloseste-l !

      1. Deci sugestia ta este ca fiecare sa isi formeze propria parere si sa viziteze mai multe scoli pentru o comparatie realista, nu sa culce urechea la o singura parere, lucru cu care sunt total de acord.

  3. Pentru copii de liceu ,16 ani, care ar dori să facă un curs de bucătărie, in timpul liber, exista ceva in Iași?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *