Craciun fericit! Sau nu?

Craciunul sau ‘Cel mai frumos moment al anului’, petrecut impreuna cu familia sau cei dragi noua, dupa cum zicem mare parte dintre noi, sau chiar unele melodii. Ce ma face sa ma intreb daca e cu adevarat asa? Oamenii din jur si marketingul agresiv. Traim timpuri mizerabile, cu multe persoane false, cu minciuni si interese. Uitam sa fim oameni, uitam sa ne bucuram de lucruri marunte, uitam sa fim noi. Gasim cu greu oameni de calitate, oameni in care sa putem avea incredere, oameni pe care sa ii putem cataloga drept prieteni. Sunt din ce in ce mai puțini.

Am uitat sa apreciem, ne place sa catalogam, sa incercam sa dam la picioare cand vedem ca celuilalt ii merge bine, sa aratam cu degetul desi nu stim nimic despre acea persoana, dar totusi e acea perioada a anului in care incercam sa nu vorbim urat, perioada anului in care incercam sa zambim, perioada anului in care ne calcăm in picioare prin malluri si supermarketuri.

Si eu regret ca nu am acordat suficient timp in tot acest an unor persoane care intr-adevar meritau, începând de la familie și terminând cu prietenii. Intr-adevar, este un moment frumos faptul că ne întâlnim cu prietenii si familia, dar de ce nu o facem la fel si in timpul anului? Strângem fonduri si ajutam copii sau persoanele in nevoie, dar de ce nu o facem si in timpul anului? Ne dam mesaje sau ne sunam sa ne facem urari, iar in timpul anului uitam ca exista acele persoane. Gatim cat pentru o luna intreaga, iar altii se bucura pentru un covrig. Ne facem cadouri scumpe si uitam ca la unii nici nu apare Moș Crăciun desi ei au fost mai cuminti si mai muncitori decât noi. E un Crăciun fericit sau nu?

Ma bucur totusi ca mai exista momente care fac totusi Craciunul sa fie frumos. Impodobirea bradului, imbratisarea mamei, luminile intime si caldura din camera, mirosul de portocale si scortisoara, copii care merg sa colinde casele oamenilor. Aici in viata satului, copii canta colinde frumoase, cu rabdare, imbracati frumos, unii chiar traditional romanesc. Cumva mai exista retete pentru a ne hrani sufletul. Mi-as dori sa vad oameni fericiti, oameni cu suflet cald, oameni care vor sa fie oameni tot anul.

Atunci va fi un Craciun Fericit!

2 thoughts on “Craciun fericit! Sau nu?

  1. “Umntu ngumntu ngabanye abantu” înseamnă, într-o traducere libera din limba Zulu, “o persoana este o persoana prin intermediul celorlalți” (a person is a person through other people). Nu mai știm, din pacate, și nu ne mai dăm seama că facem parte dintr-o comunitate. Nu vrem sa ne mai asumăm responsabilitatea pentru ceilalți, tot așa cum nu vrem sa ne asumam responsabilitatea pentru un câine sau o pisica abandonată. Suntem adormiti, orbi, insensibili la ceea ce depășește cercul nostru imediat. Care uneori ne cuprinde doar pe noi 🙂 Avem nevoie de pretexte, iar economia consumerista are grija sa ni le cultive (vezi Valentine’s, 8 Martie, ziua de naștere, Crăciunul etc. etc.) pentru ca noi sa ne putem liniști, temporar, conștiința. Remedii însă exista și suntem noi înșine. Exemplul este cea mai bună lecție pentru cei din jurul nostru și asta pornește de la simple și mici gesturi fata de oamenii la care tinem. Știi “efectul fluture”? (E o teorema care spune că daca un fluture bate din aripi deasupra Atlanticului, se va stârni un taifun deasupra Pacificului.) Un gest, orice gest are importanta. Articolul tau e foarte important. Tot ceea ce faci in fiecare zi pentru fiecare dintre noi. Mulțumesc!

  2. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I鈥檇 prefer to use some with the content on my blog whether you don鈥檛 mind. Natually I鈥檒l give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *